Culegerile de comentarii nu sunt de ajuns !!

În fiecare an după ce lucrările la Limba şi Literatura Română sunt corectate putem face haz de necaz de minuăţiile scrise de elevi în lucrări. Vă amintesc faptul că nu este de ajuns să tocesti sau să copiezi din cărţile de comentarii.. trebuie să îţi pui şi creierul în funcţiune şi să gândeşti.. Întrebarea mea este: Realizatorii acestor minunate perle cu care ne-am obişnuit an de an cum au terminat ei liceul ? … Poate aveţi voi răspunsuri…

Proba scrisă la limba română din cadrul examenului de bacalaureat a adus şi anul acesta mii de perle ale elevilor mai puţin inspiraţi sau bine pregătiţi. Jurnaliştii de la Gardianul semnalează faptul că anul acesta perlele elevilor au fost în majoritate datorate copierii greşite din culegerile cu comentarii literare. Limbajul prea sofisticat le-a dat de bătăi de cap elevilor, în capul cărora unele cuvinte s-au amestecat şi au fost confundate. Multe din lucrări au părut trase la xerox, datorită opţiunilor limitate de culegeri care tratau subiectele din acest an.

Iată câteva dintre perlele din acest an, culese de ziarul Gardianul:

“Spânul a fost pentru Ion Creangă un model de personaj nenorocit pe care l-a urmat toată viaţa”

“Conform concepţiei lui Eugen Lovinescu deviate din teoria sincronismului” în loc de „derivate”

“Ghilimelele apar numai atunci cand vorbeste cineva, chiar si in soapta”

“Adica Ion zacea atat de adanc incat nici nu si-a dat seama ca a uitat lumina aprinsa si era atat de lenes ca nici becul nu la mai sters de praf si de aceea lumina era murdara”; (n.n.: la acest subpunct de la Subiectul 1, cerinta era urmatoarea: Comenteaza in 6 - 10 randuri secventa descriptiva …. , evidentiind relatia dintre fondul de idei si mijloacele artistice)

“Basmul cult işi are originea în cel popular de la care autorul preia tiparul narativ, dar reorganizează elementele stereotipi.” în loc de “elementele stereotipe conform viziunii sale stilistice”.

“Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cat o carte groasa, si are atatea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intalnesti cu ea si in final”;

“Basmul studiat de noi este Harap Alb si este un basm cult pentru ca este scris de un om cult, Eminescu. Atunci cand cel care scrie basmul este incult si basmul este incult, adica opus basmului cult, dar amandoua basmele sunt frumoase, numai ca unul este scris intr-un fel si celalalt in alt fel”.

“Eminescu a scris Luceafarul pentru ca l-a vazut mai mare decat toate stelele si de aceea ia placut … Luceafarul s-a transformat intr-un flacau pentru ca altfel nu putea so iubeasca pe fata imparatului dar pe urma s-a nasolit treaba pentru ca fata aia iubea pe altul si Luceafarul s-a intors in cer de unde cazuse”

Alt elev scrie “Luceafărul este cea mai mare poezie a lui Eminescu, cred că are vreo sută de strofe şi acolo e vorba despre o poezie de dragoste pentru că există o fată pe care o iubesc doi tipi şi ea la început nu ştie pe care să-l iubească, dar îl alege pe celălalt şi o doare în cot de Luceafăr”.

Despre Nichita Stănescu, un alt elev de clasa a 12-a scrie: că este un poet care se miră de orice. El se miră şi de faptul că oamenii aud şi au urechi. Păi de ce? El n-a avut urechi? A văzut el vreun om fără urechi? Mă rog, da se zice că aşa este în poezie, să te miri de toate şi să le pui pe toate unele subt altele, în rânduri scurte, ca să se vadă că sunt versuri”

La cerinţa - scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre timp, pornind de la ideea exprimată în afirmaţia “Timpul se schimbă. Trebuie să ne schimbăm şi noi cu dânsul” a lui Lovinescu, unul dintre elevi scrie: “Pai da, trebuie să ne dăm după timp, acum nu mai este vreme de dulcegarii, de tromboane, trebuie să ştii să trăieşti, să faci bani, să ai casă şi maşină, să ai un servici uşor şi bănos. Dacă te dai după timp trăieşti bine, cum traiesc deputaţii”

Este de remarcat faptul că anul acesta perlele nu sunt de calibrul celor din anii trecuţi, adevărate surse de umor atât pentru profesorii corectori, cât şi pentru public. Iată câteva din perlele elevilor la examenele de capacitate şi bacalaureat din anii trecuţi.

„Poema „Mioriţa” circula pe baza orală, adica nu a fost scrisă, din motive tehnice. În balada „Mioriţa” este vorba de trei ciobani care complotează împreuna să-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul „Mioriţei” a spus că la cap să-i puie diverse categorii de fluiere.„

„Marin Preda a avut viata ca o prada, de aceea a compus "Delirul". Scriitorii care se consuma mult, mor.”

„Romanul "Răscoala" este conceput de Liviu Rebreanu sferic, pentru că începe şi se termină cu imaginea burţii lui Rogojinaru, care seamănă cu o sferă.„

„În acest text se analizează trăsăturile vitelor de la plug, căci aceste obiecte - boul şi vaca - sînt cele mai valoroase ale ţăranului.”

Mihai Eminescu si-a intitulat poezia "Din valurile vremii..." vrand sa sugereze vremea si apoi nu a mai continuat titlul din nu stiu din ce motiv s-a razgandit si a inceput strofa I.”

“Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze...

“Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. In balada "Miorita" este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.”

“Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.”

“Balada e o specie a liricii populare inventata de Ciprian Porumbescu.”

“Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.”

“Alexandru Lapusneanu s-a tinut de cuvint atunci cind a spus: de ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu! Dovada ca azi cel mai intilnit nume este Popescu.”

“Poezia "Sburatorul" de Ion Has Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.”

“Mircea cel Batrin a fost inmormintat la Cozia impreuna cu umbra sa.”

“In "Sobieschi si romanii" autorul descrie cum o mina de plaiesi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iasi. In final, plaiesii, se predau in mod eroic, lasind cetatea neamtului.”

“Desi s-a ocupat mai mult cu turismul, Calistrat Hogas vorbea latina la perfectie.”

“Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de la Rovinari.”

“Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant "Tu esti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: "Da-mparate!"

“Pina la urma Mircea cel Mare, desi batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman cu citeva proverbe si zicatori bine plasate.”

“Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita "inspre Dunare, o mina."

“Creierul este un organ oarecum indispensabil capului.”

“Calin tine de mîna mireasa care are parul lung de fericire. Ea lupta sa puna mîna pe dragostea flacaului.”

“Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barca.”

“Ion Creanga s-a nascut între anii 1887-1889.”

“Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasa fiind jefuit de niste oameni invidiosi.”

“În romanul "Rascoala" personajul principal este poporul si marea masa a taranilor.”

”Dimitrie Cantemir a avut un rol însemnat în viata sa.”


Sfat pentru cei care vor susţine în 2009 examenul de bacalaureat ! Gândiţi înainte să scrieţi tâmpenii şi încercaţi să învăţaţi din greşelile colegilor voştrii din anii precedenţi ! :p


Surse:

Antena3.ro
Realitatea TV
e-scoala.ro
apropo.ro

0 comentarii: