Mare parte dintre studenţii noştri nu-şi mai bat capul să îşi scrie singuri lucrările de licenţă. Fie le copiază, fie se inspiră din altele vechi.
Americanii folosesc un program care depistează plagiatul după o formulă foarte simplă. Studenţii sunt obligaţi să aducă lucrarea de licenţă inclusiv pe un CD. Astfel, soft-ul respectiv scanează textul nou şi îl compară cu toate textele deja existente pe Internet.
Fragmentele furate se înroşesc. Programe asemănătoare au şi câteva facultăţi din România. Din păcate însă, sunt prea puţine. Ministerul Educaţiei cere tuturor rectorilor să-şi procure un sistem antiplagiat, începând din toamnă.
Internetul abundă de lucrări de licenţă gata făcute. Dacă tânărul student nu este mulţumit, îşi poate comanda un titlu, evident contra cost. Preţul variază în funcţie de specializare între 30 şi 400 de euro.
Profesorii cred că şi mai grav decât plagiatul în sine este faptul că studenţii nu trăiesc nici un sentiment de ruşine sau de vină în momentul în care sunt prinşi că au furat. Din acest punct de vedere, mentalitatea românilor diferă mult de cea a occidentalilor, spun dascălii.
Ca să nu iasă discuţii, la sfârşit de an, rectorii câtorva facultăţi din România i-au pus pe studenţi să semneze înainte de a-şi da licenţa un fel de contract prin care tinerii s-au angajat să îşi scrie singuri lucrările.
Sursa: ProTv.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu