Ministerul acopera frauda ca sa nu plateasca inca o data bac-ul

Recunoasterea fraudelor de la probele scrise pentru Bacalaureat ar putea duce la anularea acestuia. Criza se rasfrange la nivelul elevilor, deoarece universitatile nu ar mai putea respecta datele de inscriere pentru admitere, bulversandu-se intregul sistem de invatamant superior. Reprezentantii Ministerului Educatiei nu concep reprogramarea examenelor, in principal din ratiuni politice. Revolta familiilor afectate ar cantari greu la alegerile parlamentare. Alt motiv pentru care Ministerul Educatiei refuza anularea Bacalaureatului il reprezinta cheltuielile implicate. Institutia guvernamentala nu poate imputa indemnizatiile platite profesorilor supraveghetori si corectori care nu si-au facut datoria. Lipsa parghiilor de control se explica prin faptul ca profesorii nu au semnat un contract individual, ci doar o simpla declaratie facuta pe proprie raspundere, ca vor respecta regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat. Reorganizarea Bac-ului ar insemna o pierdere financiara de peste 5.000.000 de lei. Cheltuielile sunt reprezentate de salariile supraveghetorilor, corectorilor, membrilor comisiilor de examen si cele legate de redactarea subiectelor, securizarea si transmiterea in teritoriu. Un singur sef de comisie incaseaza 1.150 lei, iar corectorii primesc 7,5 lei pe fiecare lucrare verificata. Punctul de vedere oficial va fi facut public dupa 9 iulie de catre presedinta comisiei nationale, Svetlana Preoteasa

In urma dezvaluirilor privind fraudarea examenului de Bacalaureat din timpul probelor scrise, atunci când candidatilor li s-a permis sa copieze, in mod normal Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa reactioneze si sa inceapa verificarile. Daca fraudarea ar fi constatata de catre institutiile abilitate, moral si legal ar urma ca ministrul educatiei sa anuleze sesiunea de Bacalaureat la nivelul tarii sau cel putin in centrele unde s-au descoperit fraudele reclamate. “Nu exista baza legala de anulare a sesiunii de Bacalaureat. Mai mult, nici macar nu se pune problema, deoarece nu exista nici un fel de motiv. Sesiunea de examene s-a desfasurat in conditiile legii si nu putem da curs unor simple declaratii ale unor oameni interesati sa distruga 240.000 de tineri dintr-o simpla ambitie. Prin urmare, Bacul nu va fi anulat pentru ca, in acest caz, la mijloc sunt interese politice, iar cu liberalii nu te poti pune”, ne-a declarat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat cu invatamântul preuniversitar si presedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat. Niciun cadru didactic implicat in organizarea si desfasurarea acestui examen final nu a semnat un contract individual pentru plata serviciilor acordate. Cuantumurile indemnizatiilor au fost aprobate prin ordin de ministru si “aceste drepturi salariale vor fi achitate de unitatile scolare sau inspectoratul scolar in care componentii comisiilor au carnetul de munca. Pentru cadrele didactice din invatamântul superior care exercita functiile de presedinti ai comisiilor din centrele de examen si din centrele zonale de evaluare, indemnizatiile vor fi achitate de unitatile de invatamânt in care sunt organizate respectivele centre”, se precizeaza in ordinul de ministru. Cu alte cuvinte, fondurile pentru scoli sunt asigurate de catre consiliile locale, iar cele ale inspectoratelor, de la bugetul Ministerului Educatiei.


Profesorii care au inchis ochii pot sta 3 ani pe bara

Cadrele didactice implicate la supraveghere, corectura si in activitatea birocratica a unei comisii de Bac au semnat doar o declaratie pe propria raspundere prin care confirma ca au luat cunostinta de prevederile stipulate in Metodologia de organizare si desfasurare a examenului. In baza acestui document, cei care sunt dovediti ca au facut abateri pot primi urmatoarele sanctiuni: observatie scrisa; avertisment; diminuarea salariului de baza, cumulat, când este cazul, cu indemnizatia de conducere, cu pâna la 15%, pe o perioada de 1-6 luni; suspendarea pe o perioada de pâna la 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare; destituirea din functia de conducere; desfacerea disciplinara a contractului de munca. In opinia Oficiului juridic al Ministerului Educatiei, participarea cadrelor didactice la desfasurarea examenului de Bac este o sarcina de serviciu, care nu mai necesita un alt contract de plata, iar declaratia, semnata pe propria raspundere, dovedeste ca personalul a luat cunostinta si este de acord cu prevederile din metodologie. Exceptie fac cadrele didactice din invatamântul superior care au semnat un contract de colaborare cu unitatea de invatamânt in care s-a organizat examenul.

Presedintii comisiilor primesc 1.150 lei pe sesiune

Potrivit Departamentului financiar al ministerului, sustinerea financiara a Bacalaureatului s-a ridicat la o cheltuiala de 3.500.000 lei. Cum in luna august va fi organizata o a doua sesiune de Bac, unde cheltuielile ajung la 2.000.000 lei, per total, intr-un singur an, ministerul si primariile cheltuiesc 5.500.000 lei. Costurile sunt defalcate pe mai multe directii: costuri de realizare a subiectelor, costuri de multiplicare, de securizare, de transmitere, precum si pentru indemnizatiile participantilor. La acest ultim capitol, presedintii comisiilor vor incasa 1.150 de lei, la care se adauga 2,3 lei pentru fiecare candidat suplimentar. Secretarii comisiilor vor fi remunerati cu câte 605 lei, profesorii supraveghetori cu 345 lei, iar evaluatorii cu câte 7,5 lei pentru o singura lucrare corectata.

Anul universitar ar intârzia mai mult de o luna

Daca presupunem ca din cauza fraudelor de la Bac acesta s-ar anula, pierderile financiare ar fi uriase, indiferent daca el va fi anulat in totalitate sau numai la centrele de examen unde s-au constatat nereguli. In opinia inspectorilor financiari de la minister, indemnizatiile, in afara cheltuielilor administrative, trebuie onorate, iar pierderile s-ar ridica la peste 5.000.000 lei. Un alt efect negativ priveste invatamântul superior. “In cazul in care se va ajunge la anularea Bacalaureatului, se va crea un haos.

Universitatile ar trebui sa regândeasca peste noapte structura sistemului de admitere si, in aceasta situatie de criza, anul universitar va fi bulversat, poate fi amânat cu cel putin o luna, deci va incepe si se va termina foarte târziu”, ne-a declarat Aurel Ghimpu, purtatorul de cuvânt al Universitatii Bucuresti.


Sursa : Gardianul.ro

0 comentarii: