BAC 2008: Protocol, fiţuici şi indulgenţă

RAPOARTE FINALE AICI !! Afla notele finale !

„Proba maturităţii“ susţinută de absolvenţii de liceu ai acestui an s-a dovedit a fi mai mult o întrecere de fraude, supravegheată de profesori bine „unşi“ din fondul de protocol colectat pentru comisiile de Bacalaureat. Peste 250 de candidaţi au fost eliminaţi pentru încercări de fraudare a examenului.

Emoţii, lacrimi, dar şi multă bucurie. Ieri s-au afişat notele la examenul de bacalaureat. Recentul concurs susţinut de aproximativ 230.000 de absolvenţi de liceu s-a dovedit - în final - doar o simplă „trecere a câinelui prin apă“ şi nicidecum un concurs real. Foarte multe cadre didactice au recunoscut - dar discret, pe la colţuri, de frica ministerului - că fraudele au fost prezente la tot pasul; de la clasicele fiţuici, până la căştile minuscule.

Nu există elevi infractori, ci profesori „toleranţi“

Acest lucru n-ar fi fost posibil decât cu complicitatea supraveghetorilor. „De aceea au fost înlocuiţi zeci de profesori participanţi, încă din primele zile ale bacalaureatului. Fondul de protocol? Da, ştim deja că s-au dat bani pentru a-i «înmuia» pe membrii comisiilor. Suma a variat între 100 şi chiar 350 de lei de elev“, ne-a declarat un oficial al Ministerului Educaţiei, sub rezerva anonimatului.

La liceele slabe s-a copiat

Reprezentantul MECT are şi o explicaţie, pentru „bunătatea“ de care au dat dovadă supraveghetorii din centrele de examen cu absolvenţi mai slab pregătiţi. „Foarte multe licee teoretice ţin cu tot dinadinsul să fie catalogate colegii naţionale. Dar primele condiţii sunt ca nimeni să nu pice bacalaureatul timp de trei ani consecutiv şi să nu existe repetenţi timp de cinci ani. Aceeaşi dorinţă o au şi unele şcoli de arte şi meserii sau grupuri şcolare tehnice, care doresc să ajungă la titulatura de licee cu profil tehnic“, a mai explicat angajatul Ministerului Educaţiei.

Cu o promovabilitate estimată la peste 85% în condiţiile unui numărrecord de fraude semnalate, notele mari ale Bacalaureatului 2008 s-au situat în permanenţă între posibilitatea candidaţ ilor de a copia sau de a învăţa pe de rost rezolvările celor o sută de subiecte pe fiecare materie de concurs, publicate de Ministerul Educaţiei în format electronic.

Nici mulţi dintre cei care au luat notele pe merit nu sunt consideraţi ca absolvenţi perfecţi. „Practic, Bacul din acest an n-a făcut decât să certifice ori infractori, ori tineri cu o memorie de elefant! Nici urmă de competenţele care ar fi trebuit să fie dobândite în liceu - spirit sintetic, creativ“, acuză expertul în educaţie Ciprian Ciucu, director de comunicare al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.


Sursa: evz.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu pot sa cred ca dupa ce am invatat tot anul , acum cei care au promovat sunt considerati niste roboti care au tocit 100 de subiecte.Sa stiti domnule Ciprian Ciucu ca este imposibil sa inveti 100 de variante la matematica , la romana chimie s.a.m.d. , daca dumneavoastra credeti ca este posibil , va inselati , nu toti au memeorie de elefant. Din punctul meu de vedere variantele nu fac decat sa streze liceeni care chiar vor sa invete , pentru ca este aproape imposibil sa rezolvi 400 de variante in 3 luni , daca ati face un calcul ati vedea ca un copil ar trebui sa faca o varianata pe zi la fiecare materie , asta inseamna 4 varianate adica 12 ore , dar sa stiti ca noi trebuia sa mergem si la scoala si sa invatam si pentru alte materii.
Cred ca ar trebui sa va interesati mai mult inainte sa generalizati si sa-i bagati pe toti in aceiasi oala.Nu stiu de ce ma mir pentru ca in Romania intotdeauna au fost "promovate" numai lucrurile rele , nu si cele bune. Nu vedem la televizor decat cat s-a copiat,cati au inselat statul dar nu ii vedem si pe aceia care au luat note mari, si chiar s-au starduit.Orcum nu e vina elevilor ca s-a copiat e vina ministerului care nu stie ce sa mai faca sa avem si noi un sistem cat mai apropait de cel din afara , insa din pacate nu reustete decat sa agite spiritele si sa-i ajute pe cei care vor sa copieze.

Admin spunea...

Nici eu nu cred ca trebuie generalizat pentru ca sunt si elevi care invata si care si-au luat nota pe merit, iar publicarea subiectelor pe internet mi se pare o mare prostie. Oricum este imposibil sa rezolvi toate variantele si cu subiecte publicate pe net sau fara materia este aceeasi de invatat.
Cat despre cei care au copiat la bac sau care au dat mita, eu cred ca s-au intamplat toate astea pentru ca li s-a permis. Eu personal ii felicit pe cei care au invatat si care au luat la bacalaureat note bune dar sincer cu parere de rau spun, sunt prea putini cei care merita felicitati cu adevarat.
Iar faptul "ca in Romania intotdeauna au fost "promovate" numai lucrurile rele , nu si cele bune" nu este o noutate si din pacate aceste lucruri caracterizeaza tara in care traim si cu greu pot fi schimbate.